Önemli sırları ifşa ediyorum!

Çetin Çeko
0
Ahmet Türk'ün, 21 Şubat “Dünya Anadil Günü” vesilesiyle partisinin Meclis'teki grup toplantısında Kürtçe yapmış olduğu konuşmaya lehte ve aleyhte tepkiler devam ediyor. Ahmet Altan'ın Taraf gazetesindeki köşesinde “önemli bir sırrı açıklıyorum, Kürtler Kürtçe konuşur, Türkler Türkçe, Fransızlar Fransızca, İngilizler İngilizce, beni kızdırmayın böyle sayar giderim” diyerek devam eden yazısına ilk sert tepki gizli devlet sırrını açıkladığı için Türk Genel Kurmay'ından geldi.
Genel Kurmay, cumhuriyet savcılarının harekete geçerek Taraf gazetesi ve Altan hakkında gerekli işlemleri başlatmalarını, “sivil toplum” kuruluşlarının da Türk bayraklarını alarak meydanlara inmelerini istedi. Bu açıklama nedeniyle Taraf gazetesinin polis tarafından basılacağı duyumunu alan gazete çalışanları, gazete binasını terk etmeyerek sabaha kadar beklediler. Binanın etrafında bekçilerin “hırsız” kovalıyoruz dışında bir hareketliliğin olmaması ve gazete çalışanlarının uykuları gelmesi üzerine evlerine giderek geceyi sakin altlattıkları belirtiliyor.


Şimdi sıkı durun Ahmet Altan'ın tümünü açıklamadığı diğer önemli sırları da ben açıklıyorum. Bu sırlar hiç bir yerde yayınlanmadı ve konuşulmadı. Kaynağım oldukça güvenilir...


6 Kasım 1991 günü HEP milletvekili Leyla Zana'nın Meclis'teki yemin töreninde Kürtçe konuşması ardından, Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla oturumu yöneten DYP Elazığ milletvekili Ali Rıza Septioğlu'nun, Leyla Zana'ya seslenerek: “kızım bir dakika baksana” sözünden sonra, Kürtçe olarak “Bi Tirki bipeyê, yên din fêm nakin”, “Türkçe konuş diğerleri anlamıyor” diyerek Zana'ya cevap verdiğini, Zana hakkında işlem yapılırken, Septioğlu hakkında hiç bir işlem yapılmadığını biliyor muydunuz?


7 Mart 2008'de DTP Muş milletvekili Sırrı Sakık'ın meclis kürsüsündeki konuşması sırasında susaması ve Kürtçe olarak meclis çalışanına “ ji min ra av bine!”, “bana su getir!” demesine meclis çalışanının, “ava bi cemed, yan bê cemed!”, “buzlu mu buzsuz mu olsun” diyerek Kürtçe cevap verdiği, daha sonra Sakık hakkında fezleke hazırlandığını bilmemize karşın, meclis çalışanının Kürtçe konuştuğu için işine son verildiğini biliyor muydunuz?


Türkiye'de 30'a yakın dil konuşuluyor, “herkes kendi dil ve lehçesini mecliste konuşmaya kalkarsa bu meclisin hali ne olur?” diyen AKP, CHP ve MHP'li milletvekilleri Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olması durumunda Avrupa Parlamentosu'nda konuşulan 27 ayrı dil yerine yalnızca bir dilin konuşulmasını, Türk parlamenterlerin çoğunda dil öğrenme problemi olduğu için diğer ülke parlamenterlerinin Türkçe'yi öğrenerek Türkçe'nin AB'nin resmi dili olmasını isteyeceklerini biliyor muydunuz?


AB'nin resmi toplantı ve konferanslarında Türkiye'deki resmi toplantı ve konferanslara nazaran daha fazla Kürtçe konuşulduğunu, bundan böyle Kürtçe'nin AB kurumlarında resmi olarak kullanılmaması için Türkiye'nin girişimde bulunacağı, bu kurala uymayan parlamenter ve çalışanlar hakkında soruşturma açacağını biliyor muydunuz?


Bir kısım Avrupa devletlerinde anadil eğitim hakkı çerçevesinde Kürd çocuklarının da yararlandığı Kürtçe anadil derslerinin kaldırılması, kaldırmadıkları durumda bu ülkelere ekonomik, askeri, ahlaki, manevi özellikle Türk lokumu sevkıyatının durdurulacağı ve yaptırım uygulanacağı yönünde çalışmalar yapıldığını biliyor muydunuz?


Kamuya açık ve kapalı alanlarda başlatılan sigara yasağına uymayanlara 65 YTL para cezası getiren yasaya ek madde konarak, “Kamuya açık ve kapalı mekanlarda Kürtçe konuşanlara 650 YTL para cezası ve 3 yıldan başlamak üzere 5 yıla kadar ağır hapis cezası getirilmesini ön gören yasa teklifi hazırlandığını biliyor muydunuz?


Meclis idaresinin meclisteki “burada sigara içmek yasaktır” tabelalarının yanına yabancı konukların anlamaları için İngilizce ve Arapça olarak da “Mecliste Türkçeden başka bir dille konuşmak yasaktır” tabelaları hazırlattığını biliyor muydunuz?


21 Mart Newroz nedeniyle Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, DTP'nin davetlisi olarak Anakara'ya geleceği ve DTP'nin meclisteki grup toplantısında Kürtçe konuşma yapacağını biliyor muydunuz?


Türkiye'nin böyle bir olasılığa karşın Celal Talabani'nin Ankara ziyareti öncesi Irak'ı tanımaktan vazgeçeceği ve Kürtçe'yi Irak'ın ikinci resmi dili olarak da tanımaktan kurtulacağı hesabını yaptığını biliyor muydunuz?


1946 yılından itibaren 12-18 Aralık tarihleri arasında “Yerli Malı Haftası” olarak kutlanan 1983 yılından itibaren adı “Tutum, yatırım ve Türk malları haftası” olarak değiştirilen etkinliğin, bu kez tarihi değiştirilerek 20-28 Şubat tarihleri arasında kutlanmasına ve sekiz gün resmi tatil ilan edilmesine, böylece 21 Şubat “Dünya Anadil Günü”nün tatile gelmesi ve meclisin de kapalı olması nedeniyle “bölücü ve yıkıcı” eylemlerin mecliste yapılamayacağı hesabı yapıldığını biliyor muydunuz?


“TRT-6” veya “TRT Şeş” olarak adlandırılan ve Kürtçe yayın yapan kanalın ismi “TRT Bilinmeyen Dil” kanalı olarak değiştirilmek istendiğini biliyor muydunuz?


Davos'da yapılan Dünya Ekonomik Formu toplantısında Tayyip Erdoğan'ın toplantıyı terk edip çıkması ardından ilk iş olarak odasına giderek aynaya baktığını biliyor muydunuz?


İşte devlet sırrı niteliğindeki bu bilgileri ifşa ediyorum...!


***


İster “seçim hamlesi” ister “provakasyon” diye adlandırılsın, Ahmet Türk'ün partisinin grup toplantısındaki Kürtçe konuşması dilin kılıçtan keskin olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu konuşmayı, Kürtlerin ulusal ve demokratik haklarını elde etmede önemli bir aksiyon olarak değerlendiriyorum. Bütün ulusların Anadil Günü kutlu olsun..... 090227


Yayınlanma:: 2009-02-27
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)